Poškodenú cestu pri Lažanoch chcú sprejazdniť do konca júla

14.07.2010 Prešov

Lažany 14. júla (TASR) – Cestu medzi obcami Lažany a Svinia v okrese Prešov, ktorú poškodil zosuv svahu počas intenzívnych zrážok na prelome mája a júna, plánujú sprejazdniť do konca tohto mesiaca.
Uviedla to dnes pre TASR hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Veronika Fitzeková.
\"Predpokladané náklady na záchranné a zabezpečovacie práce a odstránenie škôd môžu dosiahnuť 510.000 eur. V tejto chvíli už máme spracovanú projektovú dokumentáciu a zabezpečujeme odstraňovanie havarijného stavu, aby sme sanovali svah, aby tá cesta mohla byť sprejazdnená v jednom jazdnom pruhu, \" konštatovala hovorkyňa.
Podľa harmonogramu majú byť najnutnejšie práce hotové v priebehu niekoľkých týždňov, najneskôr však do konca prázdnin, aby nevznikli problémy s prevádzkou školských spojov. Momentálne je cesta uzavretá a do Lažian sa dá dostať len cez Jarovnice.
Zosuv poškodil približne 50-metrový úsek cesty 3. triedy vedúcej po svahu, ktorý teraz musia spevniť zmesou betónu a železa. Podobný spôsob použili cestári pri zosuve vo Vyšných Hágoch.
Hovorkyňa uviedla, že PSK pripravil podrobný materiál s vyčíslením všetkých povodňových škôd, ktorým sa má zaoberať vláda.
Predpokladáme, že vláda nám vyčlení finančné prostriedky, aby nám pomohli. Očakávame, že odstraňovanie následkov tohtoročných povodní by nám mohlo trvať štyri až päť rokov, \" dodala Fitzeková.
Predbežný odhad škôd spôsobených povodňami a mimoriadnymi situáciami od 16. mája do 30. júna na mostoch a cestách 2. a 3. triedy v PSK, predstavuje 23,6 milióna eur. Z toho len náklady na záchranné a zabezpečovacie práce vyčíslili na 1,6 milióna eur.
Správa a údržba ciest PSK eviduje vyše 40 poškodených úsekov ciest na území kraja, ktoré sú v majetku regionálnej samosprávy. Stále zostávajú neprejazdné úseky pri obciach Klčov, Petrovany, Lažany, úsek medzi obcami Káče a Medzibrodie a mosty v Pustom Poli a Orlove.
V kraji je 34 úsekov ciest sprejazdnených s obmedzením. Najviac ich je v oblasti Starej Ľubovne, Prešova a Popradu. Práce na sprejazdnení úsekov pokračujú podľa harmonogramu, ktorý schválilo zastupiteľstvo PSK na júnovom zasadnutí. O spôsobe finančného krytia nákladov na odstraňovanie havarijných stavov rozhodne regionálny parlament v auguste.
 

Vyberte región

mark